Wat is een herborist?
 

Een herborist, die lid is van het Herboristengilde, is een kruidenkundige, die een door het Gilde aangewezen kruidenopleiding heeft afgerond of wiens jarenlange kruidenervaring door het Gilde als gelijkwaardig wordt beschouwd. Als herboristen weten we hoe we kruiden, in het bijzonder de Europese, kunnen toepassen voor de bevordering van de gezondheid, het welzijn, persoonlijke verzorging en in voeding. Daarnaast zijn we ervaren in het verwerken van kruiden in uiteenlopende kruidentoepassingen. We combineren hierbij oude kennis van kruiden en kruidenbereidingen met recent wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten. Onze herboristen werken vanuit een holistische visie op mens, natuur, omgeving en gezondheidsbevordering.

Kruidengeneeskunde

De moderne fytotherapie en de moderne geneeskunde komen voort uit de volksgeneeskunde. Vergaarde kennis over heilzame kruiden en planten werd van generatie op generatie doorgegeven, aangevuld en aangescherpt. Met de moderne wetenschap werd er ook onderzoek gedaan naar de werking van deze kruiden en planten. Werkzame planteninhoudstoffen werden in kaart gebracht en oude gebruiken konden worden verklaard. Kruidengeneeskunde is de (stevige) basis van de reguliere geneeskunde. Omdat planten niet te patenteren zijn, zijn er geen miljoenen mee te verdienen door de farmaceutische industrie en wordt er in verhouding veel minder wetenschappelijk onderzoek na gedaan. Maar dat betekent niet dat er géén wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan! In tegendeel! Wie goed zoekt in archieven van universiteiten over de hele wereld komt zelfs zeer goed uitgevoerde onderzoeken (met meta-analyse) tegen. In vakliteratuur worden deze regelmatig gepubliceerd. Tijdens de driejarige opleiding die ik heb gevolgd werden deze onderzoeken besproken en ook na het afstuderen volg ik als herborist de nieuwste ontwikkelingen op de voet.

 

Brug tussen geneeskrachtige planten en moderne wetenschap

Als herborist weet ik hoe ik kruiden kan verwerken tot een hoogwaardig preparaat. Als herborist beschik ik ook over de kennis van kruidensupplementen en hoe ik deze kruiden(supplementen) succesvol in kan zetten om de gezondheid te bevorderen. Dus… nee, een herborist is geen hocus pocus kruidenvrouwtje. Een herborist is ook geen wetenschapper. Een herborist is een brug tussen oeroude kennis over geneeskrachtige planten en de moderne wetenschap. Een herborist kan met de kennis van toen en de kennis van nu, geneeskrachtige planten inzetten als waardevol hulpmiddel voor het behoud van de gezondheid of bij het ondersteunen van het lichaam om weer gezond te worden.