detox

Detoxen betekent ontgiften. Ons lichaam komt dagelijks in contact met allerlei vormen van vervuiling. Vasten is een zeer effectieve manier van detoxen. Detoxen of vasten is zo oud als de mensheid zelf en er zijn veel religieuze feesten waarbij vasten een belangrijk onderdeel was/is. Recent onderzoek geeft aanwijzingen dat vasten helpt bij ouderdomskwalen als hart- en vaatziekten, diabetes type II, achteruitgang van het geheugen en concentratie. Vrijwel direct helpt een detox kuur met het verhogen van de vitaliteit en fysieke conditie en kunnen milde kwalen als vermoeidheid, hoofdpijn, huidklachten, spier- en gewrichtsklachten verbeteren of zelfs verdwijnen.

Mijn specialiteit, jouw eigen wijze detox

Als orthomoleculair detoxconsultent, herborist en ervaringsdeskundige  ben ik gespecialiseerd in het detoxen. Ik begeleid mensen tijdens het detoxen en schrijf persoonlijke detoxprogramma’s. Wanneer je op internet gaat zoeken naar detoxkuren kom je terecht in een wirwar van verschillende aanbiedingen en opties. De ene aanbieder zweert bij een sap-vasten kuur terwijl de ander beweert dat je met een enkel supplement klaar bent. Ik heb hier zo mijn bedenkingen bij. Ieder mens en ieder lijf is anders en vertelt zo zijn of haar eigen verhaal. Naar aanleiding van een uitgebreide anamnese ontstaat jouw eigen wijze detoxprogramma. Een persoonlijk programma dus!

Werkwijze

 Voor wie zijn detox-kuren geschikt?

Af een toe een detoxkuur volgen kan aan te raden zijn voor vrijwel iedere volwassene. Ook mensen met gezondheidsklachten zoals eerder beschreven kunnen baat hebben bij een detox. Een detox kuur is geen garantie op een verbetering van deze klachten, maar sommige mensen merken wel een (aanzienlijke) verbetering. Alleen daarom al kan het de moeite waard zijn om eens een keer een detox te proberen. Afhankelijk van jouw situatie kijken we welke vorm van detox past bij je eventuele klachten, wensen en doelen.

Voor wie is een detox-kuur niet geschikt?

Detoxen is niet aan te raden wanneer je:

  • Geen tijd hebt.
  • Zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Last van ondergewicht hebt.
  • Lijdt aan hart- en vaatziekten en/of diabetes.
  • Schildklierklachten hebt.
  • Medicijnen gebruikt, overleg in zo’n geval altijd eerst met je arts.
  • Bij twijfel kun je me altijd om advies vragen.

Let op: Detoxen is niet voor watjes en doe je niet tussen neus en lippen door. Afvalstoffen komen vrij, daar krijg je de eerste dagen hoe dan ook last van. Naast afvalstoffen kunnen ook onverwerkte emoties loskomen. Ben tijdens de detox extra lief voor jezelf. Plan je agenda minder vol en neem extra tijd om te rusten. Je lijf is je straks erg dankbaar.

Welke detox past bij jou?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Ieder lijf vertelt een eigen verhaal. Naar aanleiding van een uitgebreide anamnese en in combinatie met je wensen en/of doelen schrijf ik een persoonlijk detox programma voor je. Dit programma bevat ook recepten. Een detox kan van zeer mild tot streng verlopen. Tijdens de detox kun je rekenen op begeleiding van mij. 

Het detox programma is persoonlijk. Dat betekend dat ook de eventuele ondersteunende middelen voor iedere deelnemer anders kunnen zijn. Wellicht past bij jou een darmspoeling tijdens een detox wel en komen er kosten bij voor de klysma zak. Misschien heeft een andere deelnemer ondersteunende kruiden nodig vanwege stress en moeilijk slapen en komen er kosten bij voor de adaptogenen. Dit zijn slechts voorbeelden om aan te geven dat het hier echt gaat om persoonlijke trajecten en de prijs dus ook kan wisselen. Vooraf zullen we dit uitgebreid bespreken. Jouw detox, jouw keuze.