Minstens 1x per jaar, en bij voorkeur in het voorjaar, staat er bij mij een detox gepland. Bij een goede detox draai je de kraan van toxines zo ver mogelijk dicht zodat je lichaam kan beginnen met een grote schoonmaak. Ik kijk er ieder jaar naar uit om een frisse start te maken. Ik detox nu zo’n 8 jaar en ervaar iedere detox anders. Dat is natuurlijk ook heel logisch, want iedere detox ruim je letterlijk andere opgeslagen afvalstoffen op. 

Zoals ik ook bij mijn cliënten doe, breng ik mijn huidige ‘staat van zijn’ in kaart en bepaal ik mijn doel. Dit jaar voel ik me licht vermoeid, ik ervaar de laatste tijd best wel wat stress, ben ik goede gezondheid en heb verder geen lichamelijke klachten. Mijn doel is de stress vrij te laten uit mijn lijf en ik hoop me energiek en fris te voelen na de detox. Vanuit hier bepaal ik voor mezelf dat ik mijn normale eetpatroon af ga bouwen in 3 dagen naar vloeibaar en plantaardig om vervolgens 5 dagen enkel koudgeperste groentesappen te drinken aangevuld met kruidenthee, cichorei ‘koffie’ en water. Hiernaast gebruik ik ook supplementen die de detoxificatie ondersteunen. 

Afbouwen gaat als een speer. Geen enkele moeite dit keer om suiker en koffie te laten staan en mijn lijf reageert alsof ze het proces herkent. Wel heb ik vrij snel last van constipatie. Een patroon dat ik begin te herkennen… Het lijkt alsof mijn lichaam alles vasthoudt wanneer ik vooral emotionele toxines wil gaan loslaten… Dit leg ik even onder mijn kussen.

Ik heb de heerlijke sappen van Frecious al in huis. Hoewel ik wel gewoon kook voor mijn kroost hoef ik voor mezelf enkel wat flesjes te ontdooien. Dat geeft rust en een gevoel van luxe waar ik echt van kan genieten. De eerste dag is zwaar. Ik heb het koud en ben erg moe. Ook heb ik echt wel honger. God, wat hou ik toch van eten. Wanneer mijn gezin gaat eten, neem ik de tijd voor een lange wandeling en wacht daarna een warm bad met magnesiumkristallen op mij. Een heerlijk vooruitzicht. Waar ik wel last van krijg is mijn buik en dat ik niet naar de wc kan voor nummertje 2 (lees: poepen). Ik heb al bitterzout genomen maar met weinig resultaat. Voorgaande jaren ging ik naar een geweldige colonhydrotherapeut op dag 1 en 2 van mijn detox voor een hoge darmspoeling. Dat geeft een geweldig opgeruimd gevoel en stimuleert je lichaam om afvalstoffen vrij te maken en af te voeren. Jammer genoeg is dat nu niet mogelijk dus moet ik zelf aan de slag met een klysma. Na 2 pogingen eindelijk resultaat. Ik kan het gevoel niet vergelijken met de darmspoeling, maar we zullen het er mee moeten doen.

Dag 2 stap ik op de weegschaal. Ik ben energiek opgestaan, voel me fris en al redelijk opgeruimd. Wanneer ik in de spiegel kijk zie ik wat uitslag op mijn buik. Yes denk ik! Daar komt lekker wat oud zeer naar buiten. Ik smeer de droge plekjes in met kokosolie en start met de dag. Ik ben nog steeds erg koud, maar minder moe als gisteren. Ik ga weer lekker een eind wandelen. Bewegen tijdens een detox is super belangrijk. Het helpt je om alles wat je los wilt laten letterlijk in beweging te krijgen. Ik vind het heerlijk ontspannen en het maakt mijn hoofd leeg. Ik mediteer graag tijdens het wandelen en probeer te visualiseren wat de detox in mijn lichaam aan het opruimen is. Vanavond ga ik lekker weer in bad en vroeg naar bed.

Dag 3 begint goed. De plekjes worden al wat minder. Ik heb heel onrustig geslapen en heel veel gedroomd. Tja, in je slaap kun je ook veel verwerken. De weegschaal zegt dat ik al bijna 4 kilo kwijt ben. Dat gaat (weer) te snel. Ook vorig jaar viel ik teveel af en ben ik na 3 dagen gestopt met de sapkuur. Ik heb veel energie gedurende de dag en voel me heel fris. De honger is ook weg. In plaats van wandelen heb ik vandaag veel op de fiets gedaan en ben een aantal uur lekker in beweging geweest. Ik voel me sterk en heel ontspannen.

Dag 4. Heerlijk geslapen, maar ik schrik wanneer ik op de weegschaal stap. -5,2 kilo. Dat is wel echt teveel voor mijn lijf. Ik baal even en laat het met het grootste gemak ook weer los. Prima, denk ik, we passen het plan aan. Enigzins verbaasd over deze flexibiliteit maak ik een nieuw plan. Naast de sappen ga ik 3x per dag wat vaste voeding toevoegen. Dit in de vorm van yoghurt, een warm appeltje uit de oven met kaneel of een soep. Mijn lijf reageert blij en ik voel me er heel goed bij. De ochtend gebruik ik om te wandelen en een moment denk ik dat de kleuren die ik zie helderder zijn, dat ik verder kan kijken en ik scherper zie. Het zal wel niet echt zo zijn, maar die scherpte die ik voel, die frisse blik herken ik van eerdere vastenperiodes. Lekker bezig!

Dag 5 alweer! Jeetje, wat is deze detox snel voorbij gevlogen. Ik heb heerlijk geslapen en verheug me op mijn ontbijt. Ik vind koken dus echt heel erg leuk. Ik heb gemerkt dat ik me stierlijk verveel wanneer ik niet kan koken of met voeding bezig kan zijn. Dat ontbijt wordt dus een feestje, zo ook de lunch. dat wordt een heerlijk soepje dat ik mee neem naar mijn werk vandaag. Manlief hoeft vanavond niet te koken, want energie voor 10 en super veel zin om vanavond iets lekkers te maken. 

Na deze dag start normaal de opbouwfase. De belangrijkste fase van de detox als je het mij vraagt. Het slijmvlies van je spijsverteringskanaal is heel gevoelig en met enkel sappen een paar dagen extra kwetsbaar. Ik ben natuurlijk al begonnen met vast voedsel dus in feite al aan het opbouwen. Een goede probiotica ondersteunt mij hierbij. Vandaag, dag 6, heb ik in rituele setting mijn detox afgesloten. Heel bewust wil ik stilstaan bij deze overgang. Wat heb ik (naast heel wat kilo’s) los gelaten? Op mijn manier zet ik de juiste intentie en energie en ontsteek een vuur. Op kleine stukjes hout schrijf ik wat ik allemaal heb losgelaten, wat mij niet meer dient, wat niet meer past en geef het aan het vuur. Als rook verdwijnt het in de ether en een zachte lentebries neemt de laatste restjes mee. 

Ik adem uit en voel me dankbaar. Super dankbaar voor mijn geweldige lijf, dankbaar voor deze reiniging. Ik voel me ontspannen en sterk, energiek en helder. Ik ben klaar voor de lente. Het seizoen van de ontelbare mogelijkheden…