ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

Zowel in mijn behandelplan als in de orthomoleculaire geneeskunde staat natuurvoeding centraal. Klachten behandel ik dus niet met medicatie maar door middel van stoffen die het lichaam zo goed mogelijk dienen en geen schade aanrichten. Ziekte komt vaak voort uit een disbalans. Orthomoleculaire therapie is er gericht om met natuurvoeding en/of suppletie gewerkt naar het herstellen van de balans.

Laat voeding uw medicijn zijn 

Goede voedzame voeding is belangrijk! Onbewerkt voedsel, zoals onze voorouders dat aten, is gezond. Afgelopen decennia is ons voedingspatroon drastisch verandert. Bewerkte voeding, lege calorieën, verkeerde vetten en veel te veel koolhydraten zijn eerder regel dan uitzondering. Door intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden, herbiciden en nog meer gif is de bodem waarop we onze voeding verbouwen dood. Dood, als in; er zit geen enkel leven in de grond en geen leven betekent ook geen voedingsstoffen. Geloof me, wat niet in de grond zit, zit ook niet in jouw krop sla. We krijgen met z’n alle dus te weinig essentieel voedingsstoffen binnen. Met essentieel bedoel ik vitaminen, mineralen en fytonutriënten die ons lichaam zelf niet aan kan maken en we dus uit onze voeding moeten halen. Gelukkig is de wetenschap het met me eens over het gevolg hiervan namelijk: welvaartsziekten zoals, hart- en vaat ziekten, chronische gewrichtsklachten, kanker en ouderdomsdiabetes. Ook hormonale klachten kunnen teruggeleid worden naar tekorten en verkeerde voeding. Diabetes is de nieuwe scheurbuik om het heel kort door de bocht te zeggen.

Leefstijl 

Maar Kim, we worden gemiddeld toch veel ouder als vroeger? Ja, dat klopt maar wist je dat de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw chronisch ziek wordt nog geen 49 jaar is? En dat dit in 1981 nog 61 jaar was? Dat is schrikken toch?! Gelukkig is hier heel veel aan te doen. Met de juiste leefstijlinterventies kunnen we heel veel leed voorkomen en genezen. 

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat je gebruikt. We bespreken dit heel uitgebreid tijdens de eerste afspraak.