De hele dag struinen door de bossen op zoek naar geneeskrachtige planten en plantendelen. Roeren in pruttelende keteltjes. Het hele huis vol potten met kruiden op olie, alcohol of in gedroogde vorm… Oké, dat laatste komt in de buurt van de realiteit, maar herborist zijn is zeker niet zo romantisch al vele denken. Zoals bij heel veel andere beroepen zijn herboristen aan een groot aantal wetten en regels gebonden. 

Allereerst is er de HACCP (Hazard, Analysis, Critical, Control, Points). Wanneer ik bijvoorbeeld een kruidentheemengsel maak, volg ik een streng protocol volgens de HACCP. Alle producten zijn daarnaast voorzien van een batchnummer zodat de ingrediënten traceerbaar zijn. Deze ingrediënten zijn natuurlijk op voorhand volgens strenge kwaliteitseisen gecontroleerd. Dit hele proces houd ik bij in een verslag volgens een bepaald protocol. Met de hele administratie ben ik per batch thee zo’n 90 minuten kwijt. Romantisch of niet?!

De Europese cosmeticawet gooit voor veel herboristen roet in het romantische eten. Wist je dat huid- en haarverzorging geregistreerd moet worden voordat je het mag verkopen? En dat je de Voedsel en Warenautoriteit (met flinke boetes!) op je dak kunt krijgen als je dat niet doet? Deze registratieprocedures kosten veel geld, maar het is zeker niet onmogelijk! Nu ligt mijn hart niet bij het maken van huidverzorgingsproducten, dat is ook de reden dat ik dit soort producten niet verkoop. Wel bied ik liefhebbers de gelegenheid om in mijn kruidenatelier zelf aan de slag te gaan tijdens het wekelijkse ‘Open Kruidenatelier’ of tijdens mijn workshops.

En dan aan de slag als therapeut en het openen van een praktijk. Dit is bijna een opleiding op zich 😉 De reis begint met het behalen van een geaccrediteerd diploma, gevolg door de CPION Medische basisvakken om je vervolgens aan te sluiten bij een branchevereniging. Vele nascholingen volgen, als ook de berg administratie. Je leest je vakliteratuur, blijft op de hoogte van de laatste wetenschappelijk ontwikkelingen op het gebied van kruidengeneeskunde en doet je administratie. Zei iemand administratie? Dat laatste dus, veel en vaak. Romantisch of niet?!

YOU’VE GOT TO LOVE IT!

En dat doe ik, met heel mijn hart! Deze moderne herborist werkt zich een slag in de rondte en geniet van de momenten dat ze lekker door het bos struint op zoek naar geneeskrachtige planten, want die zijn best spaarzaam. En terwijl ze in haar keteltje roert checkt ze haar mail en werkt ze haar administratie bij.