vet belangrijk

Oh jongens wat is dit een veel besproken, ingewikkeld maar oh zo’n belangrijk onderwerp. Vet is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse voeding en wist je bijvoorbeeld dat vet een orgaan is? Vet is zelfs 1 van de grootste organen in je lichaam en gelukkig wordt er super veel onderzoek gedaan naar dit ‘nieuwe’ orgaan. Vet vervuld een aantal belangrijke functies in ons lichaam.

 

  • Vet is de belangrijkste brandstof
  • Vet is de grondstof voor belangrijke bouwstenen in ons lichaam zoals celmembranen, hormonen en prostaglandines
  • Vet is onmisbaar voor een soepele stoelgang
  • Vet geeft ons een verzadigingsgevoel
  • Vet is een smaakmaker
  • Vet beschermt onze organen 
  • Vet omhult onze zenuwbanen en zorgen voor een optimale geleiding van signalen

 

Vriend en vijand

 

Zoals je hierboven kunt lezen is vet absoluut je vriend. Toch kan vet in bulk aanwezig ook je vijand worden. Overgewicht is gevaarlijk, levensgevaarlijk zelfs. Het is belangrijk om op je gewicht te letten, je BMI in de gaten te houden en ook je buikomtrek zegt heel veel over je relatie met vet en je gezondheid. Wat onwijs jammer is, is dat vet vaak onterecht de schuld krijgt van overgewicht met als gevolg dat de vetinname tot een minimum wordt beperkt. Wat helemaal jammer is, is dat wanneer de vetten uit de voeding worden gehaald ze vaak worden vervangen door koolhydraten met alle gevolgen van dien. Wat veel mensen niet weten is dat een teveel aan koolhydraten door het lichaam wordt omgezet en opgeslagen als triglyceriden, inderdaad… vet. 

 

Koolhydraten en vet 

Je hoeft dus niet persé dik te worden van vet. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat de meeste mensen met overgewicht dik worden van koolhydraten in combinatie met een gebrek aan GOED vet. GOED met kapitalen inderdaad, we eten namelijk met z’n alle verkeerd vet, die van het soort dat laaggradige ontstekingen aanwakkert. Ik schreef net al over prostaglandine. Prostaglandine worden opgebouwd uit vet. Prostgaldine 1 en 3 zijn (kort door de bocht) ontstekingsremmend en prostaglandine 2 wakkert juist ontstekingen aan. Tijdens het omzetten van vet in prostaglandine komt het nogal spits. Is er bijvoorbeeld genoeg vitamine B? Magnesium? Zink? Genoeg GLA? Genoeg Omega 3? Zijn de vetten die je binnenkrijgt rijk aan Omega 3 of 6? Krijg je alles wel in de juiste verhouding binnen? Nee? Je bent niet de enige, geloof me. Door onze westerse voeding, wat o.a. extreem schaars is aan vitamine en mineralen, is dit systeem ontregelt en is het aantal mensen met laaggradige ontstekingen gigantisch groot.  

Ook is vaak de inname van vetten en koolhydraten uit balans. We worden met z’n alle een beetje te zwaar. Ons vet zet letterlijk uit. Vaak op de bekende plekken zoals je billen en je buik. In dat steeds groter wordende vet ontstaat zuurstof gebrek, cellen sterven af en dat trekt ontstekingsstofjes aan. En zo begint de sneeuwbal te rollen. Ontstekingsstoffen trekken nog meer ontstekingstoffen aan, als een soort kettingreactie op een uitnodiging voor een vet feestje dat compleet uit de hand loopt. Want deze stofjes dragen bij aan verhoogde kans op hart- en vaatziekte, kanker en nog veel meer ellende. Helaas komt er nog meer slecht nieuws. Vet in spier- en levercellen zorgen voor verminderde gevoeligheid voor insuline (insuline zet zeg maar de poort van de cel open om suiker(glucose) naar binnen te laten). Wanneer de cellen dus niet meer open gaan of minder vaak open gaan voor suiker(glucose) ontstaat er een gevaarlijk hoge bloedsuikerspiegel met als gevolg insulineresistentie.  Tijd voor actie!

 

Cholesterol

En dan hebben we natuurlijk nog onze goede vriend Cholesterol. Sjonge, wat is deze door het slijk gehaald zeg. Cholesterol kreeg werkelijk overal de schuld van. Onterecht als je het mij vraagt. 80% van je cholesterol wordt door je lichaam, in je lever om precies te zijn, zelf gemaakt. Dat je lichaam dit zelf aanmaakt is niet voor niets, cholesterol is super belangrijk. Het is ook niet voor niets dat moedermelk zéér rijk is aan cholesterol. Cholesterol is de bouwstof voor vitamine D, neurotransmitters (acetylcholine), hormonen (zoals testosteron, oestrogeen en cortisol) en je celmembraan. En ja, tegelijk heeft het LDL cholesterol de neiging te oxideren en om aan je vaatwand te plakken. Ook hier is er weer een sneeuwbal effect bij een ongezonde leefstijl. Ik vind het jammer dat er alleen gekeken wordt naar de waarde van het LDL en niet naar de oorzaak van deze vaak verhoogde waarde. Te makkelijk worden er statines voorgeschreven (met alle nare gevolgen die daaruit ontstaan!) zonder de oorzaak van het probleem aan te pakken. Is het misschien de lever die uit balans is? Eet deze persoon teveel transvetten? Teveel koolhydraten? Eet deze persoon voldoende goede vetten? Genoeg vitamine en mineralen? . 

Goede vetten

Nou, daar komt ie hoor, het goede nieuws! Vet en koolhydraten elimineren is absoluut niet de oplossing. Een standaard dieet is ook geen oplossing, want wat voor die ene buurvrouw geweldig werkt, werkt bij jou wellicht averechts. Ieder lijf is uniek en moet ook op die manier bekeken worden. In mijn praktijk werk ik met de vetzuren bloedanalyse. Deze bloedtest analyseert het gehalte aan 11 vetzuren in het bloed. Je krijgt inzicht in onder andere de Omega-6:3 balans, het Omega 3-gehalte en een vetzuurbeschermingsprofiel. Met de uitslag van de test kunnen we gericht aan de slag met de juiste vetten om jouw unieke lijf weer op het goede spoor te krijgen.

Wil jij gelijk aan de slag met al deze informatie? Het liefst geef ik natuurlijk advies op maat, maar hier alvast een aantal algemene adviezen:

 

  1. Eet gevarieerd en onbewerkte voeding Met onbewerkte voeding bedoel ik precies wat er staat. Puur natuur, dus geen pakjes, geen zakjes, geen voeding wat uit de fabriek komt, geen kant en klaar, geen smaakversterkers, etc, etc.  Gevarieerde voeding betekent dus ook een keer iets nieuws proberen, uit je comfort zone.
  2. Gebruik biologische producten Ja, dat is gezonder. Het is aangetoond dat biologische voeding meer voedingstoffen bevatten waaronder salvesterolen (google maar eens ;)). Ook bespaart biologische voeding je een lading aan hormoonverstorende stoffen en antibiotica die je hele systeem overbelasten en aantasten. 
  3. Vermijd transvetten Transvetten zitten in alle bewerkte producten (brood, crackers, chips, chocolade, kroketten, broodsmeersels, sauzen, koekjes en nog veel meer). Transvetten verharde je celmembraan waardoor je voedingsstoffen en zuurstof niet goed de cel in kunnen en afvalstoffen de cel niet uit kunnen. Transvetten verstoren de aanmaak van prostaglandine 1 en 3 (deze remmen ontstekingen). Transvetten verhogen je gewicht. Onderzoek toont aan dat transvetten een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziekte, insulineresistentie, metaboolsyndroom, en nog veel meer ellende.
  4. Eet groenten en fruit Een open deur misschien, maar we eten met z’n alle veel te weinig groenten en fruit en die hebben we zo nodig! Ik raad mijn cliënten dagelijks minimaal 500 gram groenten te eten. Dat klinkt als een waanzinnig groot bord vol, maar als je het verdeelt over de dag is het zeker te doen (en lekker bovendien). Om vet te verteren en om goede bouwstenen zoals hormonen te maken hebben we mineralen en vitamine nodig. Ons lichaam kan niet bouwen zonder deze zogenoemde co-enzymen. Ze zijn essentieel voor onze gezondheid. Ook fungeren veel vitamine als antioxidant want het oxideren van bijvoorbeeld het LDL cholesterol tegen kan gaan. Er zijn ook veel kruiden die een antioxidanten werking hebben (groene thee!). Daar zal ik een andere keer over schrijven.
  5. Eet gezonde vetten Ik ga het hier niet specifiek hebben over verzadigde- en onverzadigde vetzuren of over lange- en korte ketens. Ik ga het wel hebben over de omega 3-6 balans. Dit zijn namelijk essentieel vetzuren, ons lichaam kan ze dus niet zelf aanmaken. We moeten ze uit onze voeding halen. Nu zitten we met de inname van omega 6 (zonnebloemolie, vlees, kaas, zuivel, bakboter, margarine, etc) in onze maatschappij heel hoog, te hoog. De inname van omega 3 (algenolie, vette vis, zeewier, lijnzaadolie, walnoot, alfalfa, postelein, etc) is heel laag, te laag. Een scheve verhouding die zorgt dat de omzetting naar de fijne prostaglandines remt. Naast de juiste balans in inname van deze omega’s heb je ook genoeg voorraad magnesium, zink, B-Vitamines, etc nodig om de vetten uiteindelijk na heel veel omzettingen bij de alom geprezen EPA & DHA uit te komen. Het komt nogal nauw allemaal, je begrijpt het inmiddels. Je kunt jezelf een handje helpen met een zuiver en hoogwaardig omega 3 supplement. Ik ben erg fan van de producten van PLNKT! Deze zijn verkrijgbaar in de webshop.
  6. Kruiden en supplementen die een steuntje in de rug kunnen geven: Gember, curcuma, knoflook, ui, bioflavonoïde als quercetine en OPC’s, vitamine D, Zink en algenolie (alleen een zuiver en hoogwaardig product gebruiken). Kruiden en supplementen helpen natuurlijk alleen wanneer verstorende factoren zoals ik hier heb beschreven worden aangepakt en dus beperkt.