vetzuren analyse

Een balans in vetten is voor ons lichaam van essentieel belang. Op de pagina VET BELANGRIJK schrijf ik er uitgebreid over. In mijn praktijk zie ik de worsteling van mijn cliënten met hun voeding. Wat is nu wel en wat is nu niet gezond? In de moderne wereld van vandaag eten we anders dan een eeuw geleden, toen bijvoorbeeld fastfood nog niet op het menu stond.

Maar zelfs als je je eigen eten kookt, zijn de ingrediënten helaas niet meer van dezelfde kwaliteit. Vlees is meestal afkomstig van dieren die in een schuur met voer gevoederd worden in plaats van gras te eten in de open velden en vissen zoals zalm worden gekweekt in gesloten bekkens en gevoed met vismeel in plaats van algen te eten in de diepe zeeën. Dit heeft een enorme impact op de voedingswaarden in het voedsel en dus ook de voedingswaarden in onze cellen, weefsels en ons lichaam.

Wanneer er een disbalans is van vetzuren of wanneer er sprake is van een tekort kunnen er klachten ontstaan zoals:

 • Hormonale klachten (PMS, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen)
 • Huidklachten (acné, eczeem, psoriasis)
 • Problemen met ontgiften
 • Problemen met de stofwisseling
 • Ontstekingen, ook laaggradige ontstekingen
 • Allergiën
 • Problemen met de vetverbranding
 • Verhoogd cholesterol
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verhoogde kans op hart- en vaatziekte
 • Leaky gut

Om een inzicht te krijgen van je vetzuren balans in je lichaam werk ik met de vetzuren analyse, een eenvoudige bloedtest die de vetzuren in je bloed analyseert. 

De BalanceTest is een droge bloedtest (dry blood spot test – DBS) waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze net zo nauwkeurig is als een veneus bloedmonster, wanneer vetzuren moeten worden geanalyseerd. Alles wat nodig is, zijn enkele druppeltjes bloed uit de vingertop op een filterpapier en de test is binnen een minuut voltooid. VITAS Analytical Services* analyseert anoniem het gehalte aan 11 vetzuren** in het bloed met een betrouwbaarheid van 98%. Het resultaat komt vervolgens, na ongeveer 20 dagen, binnen bij mij n de praktijk waar we samen uitgebreid de tijd nemen om de uitslag door te bekijken. 

 

Herken jij je klachten in het rijtje hierboven? Maak dan een afspraak voor een consult in combinatie met de bloedtest. 

 

Studies inzake het profiel van vetzuren van bloed hebben aangetoond dat dit profiel sterk gerelateerd is aan de gezondheidstoestand.

*Vitas is een door GMP gecertificeerd contractlaboratorium voor chemische analyse, met 20 jaar ervaring in het leveren van hoogwaardige chromatografische analyses op basis van geavanceerde kennis en technologie.
** De 11 vetzuren zijn: Palmitinezuur (PA), stearinezuur (SA), oliezuur (OA), linolzuur (LA), alfa-linoleenzuur (ALA), gamma-linoleenzuur (GLA), dihomoGamma-linoleenzuur (DHGLA), arachidonzuur ( AA), eicosapentaeenzuur (EPA), docosapentaeenzuur (DPA), docosahexaeenzuur (DHA).