vetzuren analyse

Een balans in vetten is voor ons lichaam van essentieel belang. Op de pagina VET BELANGRIJK schrijf ik er uitgebreid over. In mijn praktijk zie ik de worsteling van mijn cliënten met hun voeding. Wat is nu wel en wat is nu niet gezond? In de moderne wereld van vandaag eten we anders dan een eeuw geleden, toen bijvoorbeeld fastfood nog niet op het menu stond.

Maar zelfs als je je eigen eten kookt, zijn de ingrediënten helaas niet meer van dezelfde kwaliteit. Vlees is meestal afkomstig van dieren die in een schuur met voer gevoederd worden in plaats van gras te eten in de open velden en vissen zoals zalm worden gekweekt in gesloten bekkens en gevoed met vismeel in plaats van algen te eten in de diepe zeeën. Dit heeft een enorme impact op de voedingswaarden in het voedsel en dus ook de voedingswaarden in onze cellen, weefsels en ons lichaam.

Wanneer er een disbalans is van vetzuren of wanneer er sprake is van een tekort kunnen er klachten ontstaan zoals:

 • Hormonale klachten (PMS, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen)
 • Huidklachten (acné, eczeem, psoriasis)
 • Problemen met ontgiften
 • Problemen met de stofwisseling
 • Ontstekingen, ook laaggradige ontstekingen
 • Allergiën
 • Problemen met de vetverbranding
 • Verhoogd cholesterol
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verhoogde kans op hart- en vaatziekte
 • Leaky gut

Om een inzicht te krijgen van je vetzuren balans in je lichaam werk ik met de vetzuren analyse van Zinzino. De Zinzino’s BalanceTest is een eenvoudige bloedtest die de vetzuren in je bloed analyseert. 

De BalanceTest is een droge bloedtest (dry blood spot test – DBS) waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze net zo nauwkeurig is als een veneus bloedmonster, wanneer vetzuren moeten worden geanalyseerd. Alles wat nodig is, zijn enkele druppeltjes bloed uit de vingertop op een filterpapier en de test is binnen een minuut voltooid. VITAS Analytical Services* analyseert anoniem het gehalte aan 11 vetzuren** in het bloed met een betrouwbaarheid van 98%. Het resultaat komt vervolgens, na ongeveer 20 dagen, binnen bij mij n de praktijk waar we samen uitgebreid de tijd nemen om de uitslag door te bekijken. 

 

Herken jij je klachten in het rijtje hierboven? Maak dan een afspraak voor een consult in combinatie met de bloedtest. 

 

Studies inzake het profiel van vetzuren van bloed hebben aangetoond dat dit profiel sterk gerelateerd is aan de gezondheidstoestand.

*Vitas is een door GMP gecertificeerd contractlaboratorium voor chemische analyse, met 20 jaar ervaring in het leveren van hoogwaardige chromatografische analyses op basis van geavanceerde kennis en technologie.
** De 11 vetzuren zijn: Palmitinezuur (PA), stearinezuur (SA), oliezuur (OA), linolzuur (LA), alfa-linoleenzuur (ALA), gamma-linoleenzuur (GLA), dihomoGamma-linoleenzuur (DHGLA), arachidonzuur ( AA), eicosapentaeenzuur (EPA), docosapentaeenzuur (DPA), docosahexaeenzuur (DHA).

 

 

Zinzino BalanceOil

De omzetting van omega 3 bronnen in EPA en DHA gaat niet altijd even soepel in onze lijven. Vis, visolie en algenolie bevatten kant-en-klaar EPA/DHA. Een goede vis- of algenolie bieden uitkomst, zeker wanneer je vetzuren uit balans zijn. Het aanbod van visolie is enorm en jammer genoeg is het grootste deel van dit aanbod van slechte kwaliteit en zal meer kwaad dan goed doen. Zeeën en vis zijn ernstig vervuild, dus je olie moet zuiver en gefilterd zijn. Dit is een duur proces. Een goede visolie kan dus niet goedkoop zijn. Toch wil de prijs ook niet alles zeggen. Na een lange zoektocht heb ik uiteindelijk voor de BalanceOil van Zinzino gekozen. De olie is via mijn praktijk in een betaalbare variant te verkrijgen. Wil je hier meer informatie over ontvangen, stuur me dan een bericht.

Hieronder enkele leuke weetjes over de olie van Zinzino:

Visolie

De visolie die wordt gebruikt in BalanceOil+-producten heeft een strenge specificatie voor EPA en DHA die de omega-6:3 vetzuren in het lichaam binnen 120 dagen efficiënt optimaliseert. De visolie die we gebruiken is voornamelijk afkomstig van kort levende, kleine pelagische vis, zoals als sardines en ansjovis. De visolie is afkomstig van volledig, onverwerkte vis. De olie doorloopt een raffinageproces om milieuverontreinigende stoffen (indien aanwezig) te verwijderen en is gecertificeerd als vrij van zware metalen en andere toxines. LYSI, de fabrikant van BalanceOil+, voldoet aan alle wettelijke vereisten voor productie, en volgt de goede productiepraktijken (Good Manufacturing Practices, GMP’s) voor voedsel- en farmaceutische producten.

Extra vierge olijfolie
De Spaanse Picual olijf wordt geselecteerd vanwege de rijkdom aan Omega-9 en een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. De olijven zijn van vroeg geoogste kwaliteit en in het proces worden de pittenuitgenomen en alleen het fruit is koud geperst, wat resulteert in een extra vierge olie, rijk aan Omega-9 (oliezuur) met zeer hoog gehalte aan antioxidanten polyfenolen (boven 750 mg/kg5 ), beide hebben een aantal gunstige effecten.15 De polyfenolen beschermen de BalanceOil+ in de fles, maar nog belangrijker, ook je cellen.6

Vitamine D3
BalanceOil+ bevat vitamine D3 (cholecalciferol). We gebruiken natuurlijke vitamine D3 (cholecalciferol) gemaakt van lanoline. Lanoline is een natuurlijk vet dat in schapenwol te vinden is. De vitamine D3 wordt gemaakt door het oplossen van een voorloper van vitamine D3 uit de lanoline. Het wordt vervolgens chemisch gewijzigd en geactiveerd door blootstelling aan ultraviolet (UV) licht. Het chemische proces is vergelijkbaar met het proces dat plaatsvindt in de menselijke huid wanneer het vitamine D produceert.

Natuurlijke tocoferolen
Gemengde tocoferolen zijn vaak gebruikte antioxidanten in voedingssupplementen. De natuurlijke tocoferolen worden gemaakt van GGO-vrije, zeer geraffineerde sojaolie-oliedistillaten, die verdere raffinage ondergaan en bevatten daarom geen soja-eiwitten. Dit betekent dat er geen allergenen aanwezig zijn. De kenmerkende samenstelling is: alfa-, beta-, gamma- en delta-tocoferolen.