Ongeveer 8 jaar geleden was ik het helemaal zat. Ik was ongeveer chronisch verkouden en eigenlijk constant moe. De eerste de beste sappenkuur greep ik met beide handen aan. Blakende gezondheid en bergen energie werden er beloofd. Je raad het al; het werd niets. Nu, veel ervaring en wijsheid later, weet ik hoe je deze resultaten wel behaald en waarom het destijds mislukte.

 

Ons lichaam staat dagelijks bloot aan tal van toxines. We maken hierin onderscheidt tussen endogenen toxines (afvalstoffen die o.a. ontstaan bij de ontgifting, de vertering en bij stress) en exogenen toxines (chemische stoffen, uitlaatgassen, zware metalen, medicijnen, straling, voeding, etc).

 

Onze leefomgeving is in de afgelopen 70 jaar enorm verandert. De akkers, en daarmee onze voeding, worden platgespoten met glyfosaat en andere bestrijdingsmiddelen, er bevinden zich meer en meer microplastics in het milieu (deze worden al jaren aangetoond in zelfd navelstreng bloed!), uitlaatgassen, straling van het 4G/5G netwerk, onze voeding wordt ‘geconserveerd’ door de nodige E-nummers en in ons drinkwater bevinden zich resten van medicatie. Het moge duidelijk zijn dat ons lichaam meer en meer gifstoffen te verwerken krijgt. 

 

Gelukkig hebben de meeste van ons een gezonde lever die heel goed in staat is een groot deel van deze giftige stoffen onschadelijk te maken. Inderdaad een groot deel, lang niet alles dus. Wat gebeurt er met dat overige deel? Het overschot parkeert je lever in bijvoorbeeld je vetweefsel of het losmazige bindweefsel met alle gevolgen van dien. Dit wordt ookwel verslakken genoemd. Naar idee hè! Dat is het ook…

 

Binnen mijn praktijk werk ik met het systeem van Reckeweg. Dit systeem is ontwikkeld in de vorige eeuw door de Duitse Professor Reckeweg. Hij ontwikkelde een visie over de oorzaak van het ontstaan van ziekte wanneer het lichaam zich niet meer adequaat van gifstoffen kan ontdoen. Hij onderscheidde zes vergiftigingsfasen, oplopend in ernst. Wanneer een fase van vergiftiging niet wordt ondersteund, kan de aard van de vergiftiging overgaan in de volgende, meer ernstige fase.

 

Ik citeer hieronder Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho, Neuro, Immunologie, omdat zij de verschillende stadia en fasen perfect verwoord:

 

Stadium 1
In deze fase wordt het teveel aan gifstoffen op een natuurlijke manier uitgescheiden door de bekende uitscheidingsorganen zoals de nieren, de huid, de darmen en de longen. Volgens zijn visie zal het lichaam overgaan tot het gebruik van noodmaatregelen zoals traanvocht, oorsmeer, speeksel, roos en witte vloed als de normale uitscheidingssystemen overbelast raken.

 

 Stadium 2
Wanneer deze systemen niet voldoende hun werk kunnen doen zal er een ontstekingsreactie optreden. In de natuurgeneeskunde wordt deze reactie ondersteund en niet onderdrukt met bijvoorbeeld antibiotica.

 

 Stadium 3
Wanneer het niet lukt om afvalstoffen via uitscheiding en ontsteking onschadelijk te maken dan kiest het lichaam voor een andere oplossing: het afzetten van schadelijke stoffen in minder belangrijke weefsels. Hiermee worden de vitale organen zoals de hersenen, het hart en de nieren beschermd. Het bindweefsel, de spieren, pezen en gewrichten worden dan als een soort opslagplaats gebruikt.

 

 Fase 4
Wanneer ook het opslaan van toxische stoffen in de minder essentiële organen niet goed meer lukt, dringen de gifstoffen de cel binnen, alwaar de cellen beschadigd worden. In deze fase is herstel van de cel nog mogelijk indien het lichaam op de juiste manier ondersteund wordt.

 

 Fase 5
In deze fase zijn de cellen zo beschadigd dat zij niet meer kunnen herstellen. Reckeweg geeft aan dat het lichaam dan overgaat tot chronische, ernstige aandoeningen.

 

 Fase 6
In deze fase is het regulerende mechanisme van de cel aangetast. Er ontstaat een wildgroei; tumoren en gezwellen kunnen nu ontstaan.

 

Ik ben me ervan bewust dat dit voor heel veel mensen best even schrikken zal zijn en akelig herkenbaar. Dit is exact de rede dat ik iedereen een detox aan kan raden. Met een detox geef je je lichaam een kans om telkens een beetje van het overschot aan opgeslagen afvalstoffen op te ruimen.  En nee, dat werkt (vaak) niet met ‘even snel een sappenkuurtje’. Ieder lijf vraagt om een persoonlijke aanpak. Zeker wanneer je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt is het niet verstandig op eigen houtje te gaan detoxen. Ik schrijf graag een persoonlijk detox-plan voor je. In de maanden februari en maart betaal je €49,- in plaats van €69,- voor jouw eigenwijze detox. Neem voor voor het maken van een afspraak contat met me op of kijk op mijn website voor meer informatie.

 

Systeem van Reckeweg: