Stiekem wilde ik dit al heel lang, lesgeven als herborist op De Sprenk. Kennis doorgeven in de prachtige tuinen van Kruidencentrum De Sprenk. Deze plek heeft iets magisch. Ik denk dat iedereen die deze plek heeft bezocht dit kan beamen. Herborist wordt je niet uit een boekje en een online kruidencursus is naar mijn idee een vreemde combinatie. Kruiden moet je ruiken, voelen, proeven en beleven. Je moet zien waar het plantje groeit, waarom kiest hij precies die plek? Wat doet de omgeving met de samenstelling van de inhoudstoffen? Hoe ziet het plantje eruit wanneer het zich ontkiemt, verliest hij zijn blad in de winter en hoe smaakt de wortel van de plant?

 

Herboristen opleiding bij De Sprenk

Drie jaar lang heb ik de kruiden leren kennen in de tuinen van De Sprenk. Een herborist wordt je met je handen in de aarde, met je neus vol geuren en je mond tintelent van alle verschillende smaken. Dit maakt deze opleiding zo speciaal. 3 jaar lang namen verschillende docenten ons mee op reis door de tuinen om de kruiden te leren (her)kennen, om de inhoudstoffen te ervaren en om nog veel meer te leren dan ik hier kan schrijven.

Vanaf september mag ik de eerste- en tweedejaars studenten een aantal lessen meenemen door de tuinen en mag ik de oude kennis van geneeskrachtige planten doorgeven op de plek die mij heel dierbaar is. Ik verzorg de lessen met betrekking tot de stelsels luchtwegen, hart & bloed, lymfe, roborantia en urinewegen. Ik ben zo trots dat ik dit mag gaan doen! Kan echt niet wachten om te gaan beginnen.

De herboristentuin van kruidencentrum De Sprenk