Balans is een veelgehoorde term en veel mensen streven naar balans in de hoop rust te vinden, maar wat is ‘balans’ nou eigenlijk? 

Ik zie streven naar balans als een delicate dans. Deze dans gaat in een bepaald ritme. Een natuurlijk ritme met ups en downs, een constante cyclus van op en neer, naar binnen en naar buiten. Onze hormonen spelen hierin een cruciale rol. Hormonen zijn boodschappers die berichten sturen naar onze cellen om ze aan te zetten tot actie of om een bepaalde activiteit juist te remmen. Als natuurgeneeskundig therapeut ben ik gespecialiseerd in hormonale problemen. Toch zie ik vaak dat het niet de hormonen zijn die zorgen voor een disbalans, maar dat de oorzaak te vinden is een verzwakt lichaam dat niet flexibel genoeg meer is om mee te bewegen. 

We hebben een druk leven en soms voelt het alsof we tientallen ballen de lucht in moeten houden terwijl we aan het koorddansen zijn. De weegschaal slaat in dit geval extreem uit naar de kant van presteren en energie geven. Het vraagt veel van onze flexibiliteit en wanneer we meer en meer over onze grenzen gaan, gaat die rek er steeds meer uit en dat geeft klachten.

We willen niet neer, alleen maar op. We willen niet naar binnen, enkel naar buiten. Al dit gaat regelrecht tegen universele wetten in, tegen ons natuurlijke ritme. Tegen de natuur valt niet te vechten, uiteindelijk ga je dit verliezen.

Volg de stroom van het leven

De natuur geeft ons tal van voorbeelden en handvaten om het natuurlijke ritme te volgen. Het circadiaans ritme, het ritme van dag & nacht, is hier een heel mooi voorbeeld van. Maar we kennen ook de seizoenen, eb en vloed, onze hartslag, ademhaling en natuurlijk de vrouwelijke menstruatiecyclus die net als het ritme van de maan 28 dagen duurt. Het is in mijn ogen van levensbelang dat vrouwen hun cyclus kennen, herkennen en erkennen. Waar de huidige maatschappij de menstruatiecyclus als vervelend, pijnlijk, lastig en onhandig beschouwd, staan er steeds meer vrouwen op om de wijsheid van hun cyclus te omarmen. Geloof me, deze vrouwen zijn niet meer te stoppen.  

 Wie eenmaal het ritme hoort en voelt van haar cyclus, danst door het leven.

 

MoonFood

MoonFood is een online leef- en lijfstijl programma waarin je alles leert over de maancyclus, de vrouwelijke cyclus en hoe jij jezelf weer terug brengt in het natuurlijke ritme. We praten over hormonen, maan, voeding, wildplukken, kruiden, bloed (Ja, ook bloed), poep (Ja, het gaat ook over poep), sex en nog veel meer.

Een cyclische vrouw (Ja, ook vrouwen na de overgang zijn cylische vrouwen!) voelt zich energiek, zit lekker in haar vel en kent de mysteriën van haar cyclus. Een cyclische vrouw zal ook geen klachten ervaren van de grille van haar hormonen, want ze kan meebewegen en meeveren.

Ben je nieuwsgrierig en wil jij ook meer wijsheid en flow ervaren in je cyclus? MoonFood start op 30 augustus aan haar tweede ronde. Je kunt nog meedoen! Aanmelden gaat via de site of klik hier